Comparteix

Tradueïx

18 de jul. 2013

El sector melanoma

Com és estiu, no veig millor època per parlar d'aquest tema. Un melanoma és un tumor pigmentat, en altres paraules, càncer de pell. És un càncer perillós per la facilitat que té per estendre's en l'organisme (metàstasi) i els metges estan farts de dir que la població s'ha de protegir davant el sol. Fins i tot fa uns anys que hi ha tempestes solars importants però continuem veient anglesos vermells com tomaques.


Els amics del poble i jo, ja fa anys que vam descobrir una nova espècie femenina al poliesportiu de la ciutat, la qual vam batejar amb el nom de "Sector melanoma". Aquesta espècie es caracteritza per estar entre els 40 i els 50, per ocupar els llocs on no pot haver-hi cap ombra i per viure del seu marit (per tant tenen molt de temps per prendre el sol salvatgement).

Com unes boges s'unten la tradicional crema Nivea per tot el cos en les hores més intenses del sol. El resultat en una setmana és un color bronze-carlota com si els meus subratlladors taronja hagueren escapat de l'estoig. El que més impacta és la pell despenjada del pit, quasi negra, que contrasta amb el ros decolorat del cabell. Segur que us heu trobat algun cop amb aquesta espècie femenina.

Divendres passat vaig haver d'assistir a un sopar d'empresa amb els meus pares i em vaig trobar amb algunes d'aquestes. Lluïen el seu color ataronjat amb orgull mentre miraven el meu tímid bronzejat d'haver pres el sol dos cops i amb crema factor 30. Què li anem a fer? Jo he assumit la claror de la meva pell, plena de pigues i amb un cabell rogenc. A més he estat acabant la carrera i he estat buscant treball. Amb les seves mirades inquisidores em van fer ganes de preguntar: "Mireu ma mare, sembla nòrdica i tot va en els gens! A més, he estat ocupada intentant trobar feina. Quina excusa teniu vosaltres per semblar fardatxos que fumen?".

Evidentment prefereixo callar i somriure. Més encara vaig riure quan una d'elles en la mitjania dels 50, se'n va passar amb les cridades d'atenció i va ensenyar totes les calces quan se li va aixecar el vestit. Mentre, ma mare, amb la seva pell clara i la seva mirada felina, amagava un somriure i em picava l'ullet amb complicitat.

Fins la pròxima, neuròtics i neuròtiques. Recordeu protegir-vos del sol perquè no només afecta la pell sinó també el cervell.

21 comentaris:

  1. Interessant descripció d`un tipus de fauna existent. Com diu aquell "hi ha gent per a tot" allà ells. Bon estiu, Petonets. :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Que tinguis un bon estiu tu també, Jordi :) Ens anem veient per aquí!

      Petons bentornats!

      Elimina
  2. La meva excusa per ser blanc es la meva falta de melanina en la pell. A part que sempre que puc fujo del sol. A part que encara no he anat a la platja aquest any. I què hi ha en contra del bonic color de pell blanc nuclear?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Durant l'hivern el blanc nuclear és benvingut, però durant l'estiu es presuposa que per la proximitat del sol ens hem de bronzejar més.

      A mi m'agrada prendre el sol i banyar-me, clar que sí; però tinc límits, no és pas l'obsessió de ma vida tal qual els passa al Sector Melanoma.

      Elimina
  3. fins i tot crec conèixer algun cas en el sector masculí....malalts de bronce, amb lo bé que s'està a l'ombra

    ResponElimina
    Respostes
    1. Li has d'afegir els pectorals unflats i ja tens el pack masculí!

      Elimina
  4. He estat dos dies a la platja i m'he trobat uns quants especímens d'aquest tipus! M'he protegit amb factor 50, no m'hi vull assemblar, fan molta por!!!

    Espero que la recerca de feina tingui els seus fruits ben aviat per a tu (i per a mi també, sisplau!!).

    Petons assolellats

    ResponElimina
    Respostes
    1. T'he de dir que toted les cremes solars porten el mateix factor de protecció, però els nombres més alts duren més temps. Per exemple: el factor 2 dura 30 minuts, has de multiplicar el nombre per 15 i et suten els minuts que tens de potecció.

      Ara bé, cada pell és un món; jo en les hores puntes del sol use el 30 cada hora perquè sinó em cremaria... Tot molt complicat!

      Bona sort en la recerca de feina, bonica!

      Elimina
    2. Gràcies per la informació, no ho sabia això de la duració.

      Elimina
  5. La lluita contra el forat de la capa d'ozó és pròpia de racistes?

    ResponElimina
    Respostes
    1. No crec, a un nazi també li agrada bronzejar-se en estiu.

      Elimina
  6. Doncs a mi , ja m'ha passat l'època de fer el llargandaix, ara més aviat m'ho miro des de lluny, o millor dit des d'aquest cau ombrívol...
    M'ha agradat aquest mot: "fardatxos". Per cert no sé que vol dir??

    Salut.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs un fardatxo és un llargandaix :)
      Tenim una llengua molt rica!

      Elimina
  7. A veure, xata
    Puc entendre perfectament que certs comportaments o actituts d'alguns et molestin i, fins i tot, t'enutgin, a mi també em passa algunes vegades amb certs espèciments de la nostra ètnia. Però, reina, què hi té a veure la edat? És que, per ventura, si aquestes mosses melanòmiques tinguessin, posem per cas, 25 tacos,la seva actitud seria més acceptable? A partir d'una certa edat ens haurem de conformar en jugar a la petanca i fer mitja? No crec que tu pensis així. Passa que, tots plegats, estem carregats de perjudicis, sovint de forma inconscient, herència de velles convencions que han quedat arrelades en el inconscient col·lectiu. Hem d'anar avançant.
    Un petonet, Pigues

    ResponElimina
    Respostes
    1. Crec que ha hagut una petita confusió, Gregori.

      Únicament descrivia què és el "Sector Melanoma" a la meva ciutat, i és purament descriptiu i fins i tot casual que aquestes dones tinguin aquestes edats. Fixa't que únicament critico el comportament obsessiu cap al sol, i que la meva senyora mare, de 50 anys és per mi un exemple vital.

      I per últim, la dona de 50 anys que ensenya les calces... Sí que crec que la maduresa que aporta aquesta edat no hauria de permetre que els éssers humans es rebaixessin d'aquesta manera.

      Benvingut siguis, Samsa.

      Elimina
    2. Bé, ensenyar les calces no és rebaixar-se, ans el contrari, crec que és un símptoma de maduresa. Digo!

      Elimina
  8. Com diria mon pare: hi ha gent per a tot. I, supose que tot deu incloure bojos per obtenir un color de pell fosc.

    Una abraçada,
    Anna.

    ResponElimina
  9. Altra abraçada per tu, bonica!

    ResponElimina
  10. Amb els anys jo estic desenvolupant una aguda intolerància al sol i a la platja. I això va a més. Sempre, absolutament sempre que vaig a la platja (i això deuen ser un parell de cops l'any i encara trobo que són massa) vaig amb factor 50. Mai menys. Però faig el mateix quan me'n vaig a la muntanya a fer cims! No tolero cremar-me, ho trobo molt i molt desagradable (a part dels negativíssims aspectes per la salut). Sempre amb el meu potet de 50 i em passo tot l'estiu ben blanquet! Però a mi, com que això del "moreno" se me'n refot...

    ResponElimina